Druktemeter
Een druktemeter is heel belangrijk voor een stad omdat het inzicht geeft in hoe druk bepaalde gebieden zijn op verschillende tijdstippen. Het helpt bij planning van evenementen, openbaar vervoer en stadsontwikkeling. Het verbetert de leefbaarheid door drukte te verdelen en overlast te verminderen. En het bevordert duurzaamheid door efficiënt gebruik van ruimte en energie te stimuleren. Kortom, een druktemeter helpt een stad slimmer en efficiënter te beheren. CrowdScan ontwikkelde deze tool.
Betrouwbare, real-time druktedata kan gemeenten veiliger en slimmer maken. Tijdens evenementen zoals Tilburg kermis en Koningsdag in steden als Emmen, Den Haag en Breda, werden tijdelijke sensoren ingezet om een real-time druktebeeld te genereren, dat operationele beslissingen ondersteunt en waarschuwt bij kritieke drukte. Bovendien kan deze data nadien verder geanalyseerd worden voor evaluaties of als verantwoording voor genomen beslissingen.
In Nederlandse en Belgische steden worden deze AVG-vriendelijke sensoren echter ook permanent ingezet als alternatief voor telcamera’s, wifi- en telecomdata, die toch vaak nog privacydiscussies uitlokken.
Lange termijn druktemetingen vormen een cruciale bouwsteen voor digital twins, die slimme inzichten en betrouwbare voorspellingen mogelijk moeten maken.
Recent werd een innovatief project afgerond waarin de real-time druktedata van CrowdScan werd gekoppeld aan adaptieve straatverlichting. Hierdoor verbeterde de lichtkwaliteit, werd energie bespaard en nam de efficiëntie toe doordat handmatige lichtschema’s overbodig werden.
Over CrowdScan
Wereldwijde ontwikkelingen laten zien dat het monitoren en managen van mensenmassa’s cruciaal is geworden. Denk maar aan de toenemende verstedelijking, de opkomst van mega-evenementen en de Covid 19-pandemie. Tegelijkertijd is er een groeiende bezorgdheid over privacy, wat resulteert in ethische debatten en uiteindelijk passende wetgeving. Met onze oplossingen kunnen we beide in evenwicht brengen.
Crowdscan is in juni 2020 gestart als een een spin-off van IMEC en de Universiteit Antwerpen (UAntwerpen), beide toonaangevende instituten met academische fundamenten. We hebben technologieën ontwikkeld die op een unieke manier alle vereiste eigenschappen naadloos combineren: nauwkeurige metingen met realtimeverwerking, met respect voor privacy en zonder inbreuk op persoonlijke apparaten. Dit alles op een wetenschappelijke en evidence-based basis.
We hebben een goed uitgebalanceerd team dat zich inzet om snel te groeien. Dankzij de hoge technologische en organisatorische expertise van het team, kan een diepgaand begrip van de fundamentele problemen worden aangepakt. We streven ernaar om de referentietechnologiepartner te zijn om crowd analytics voor het publieke domein uit te voeren.