Stadssensor

De gemeente Alkmaar heeft de afgelopen jaren burgersensoren gefaciliteerd in de stad. Deze zijn door bewoners geplaatst voor het volgen van decibelmetingen en luchtkwaliteit. De meetdata is toegankelijk voor iedereen.

Foto van een stad in de nacht waarbij signalen van stadssensoren zichtbaar zijn.

Bewoners van de stad werken samen

De gemeente Alkmaar is met Junior IOT in 2016 het ‘Smart City Sensoring Project’ gestart met de aanleg van de drie TTN gateways. Basis is een Lora netwerk dat elke inwoner van Alkmaar gratis mag gebruiken. In samenwerking met de inwoners van de stad is een goede, interessante samenwerking ontstaan dat al gedurende langere tijd data, dus inzicht oplevert.

In de stad hangen verschillende sensoren, die al een paar jaar rustig hun metingen doen. De resultaten worden gedeeld met bijvoorbeeld het RIVM om te controleren of de uitkomsten trendconform zijn; onze meetgegevens zijn ook real-time via RIVM beschikbaar. Wat we meten is toegankelijk voor iedereen.

De bewoners van de stad Alkmaar werken samen aan het ontwikkelen en nuttig gebruiken van data. De gemeente en andere partners helpen in hun eigen ritme mee. Deze aanpak waarbij participatie van burgers centraal staat, levert iets praktisch op: we meten wat belangrijk voor ons is in het dagelijks leven.

Temperatuur, luchtkwaliteit en geluid meten

Bij bewonersvereniging ‘Hart van Alkmaar’ waren verschillende bewoners van de binnenstad benieuwd naar het verloop van geluidssterkte in decibel op verschillende plekken in de binnenstad. Junior IOT, Smart City-partner, heeft hiervoor een apparaat ontworpen, met daarin een sensor, die inmiddels al geruime tijd werkt.

Op andere plaatsen in de stad ging de aandacht van de bewoners uit naar het volgen van luchtkwaliteit door het meten van fijnstof. Voor de aansturing van straatverlichting kan het meten van lichtsterkte van belang zijn, en daarom is ook een lichtsensor toegevoegd. Daarnaast meten we ook graag het weer: temperatuur, vochtigheid en druk. Het meetapparaat werd steeds completer.

Om inzicht te krijgen in bovengenoemde metingen ontwikkel je een grafiek. Hiervoor heb je eigenlijk genoeg aan een paar metingen per dag. De huidige sensoren meten per vier minuten, en geven dan telkens een meetwaarde voor temperatuur, fijnstof, decibel.

Over Junior IOT

Stichting Junior IOT is een plek in Alkmaar die jonge mensen inspireert voor wat betreft nieuwe technologie. Ze gaan er gewoon mee aan de slag in een spannende bus die als werkplaats fungeert, naast HAL25 in Alkmaar.Junior IOT is in enkele jaren uitgegroeid tot een plek waar wordt gewerkt met meerdere, innovatieve technieken die elkaar versterken. Zo komen doelen, inspiraties, dromen en wensen mooi samen.

De technologiewerkplaats in Alkmaar is een veilige plek waar jongeren van 7 tot 17 jaar op zaterdagmiddag samen kunnen werken aan het ontwikkelen van allerhande technologie. Een vrije plek die uitdaagt, die inspireert om samen te werken en die jongeren de ruimte geeft om te werken met de technologie van vandaag: ontwerpen, programmeren, solderen, Arduino, 3D tekenen, 3D printen, elektronica, mechatronica, enzovoort.